Segít a fizikai aktivitás

 

A rendszeres testmozgást végzők körében kisebb valószínűséggel fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek, stroke (ejtsd: sztrók, magyarul: szélütés) és cukorbetegség. Ezek a betegségek mind növelik a demencia előfordulásának kockázatát.

A fizikai aktivitás javítja a keringés hatásfokát, ami hozzájárul az agy vérellátásának a javulásához is. Ez biztosíja az idegsejtek táplálását és oxigénnel való ellátását. A mozgás csökkenti a stresszt és jó hatással van az általános közérzetre.

Legyen aktív:

  • Ne kötelező feladatként tekintsen a mozgásra. Váljon az a mindennapok természetes részévé. Ha nehézségként éli meg a fizikai aktivitást, első lépésként a megszokott napi tevékenységek apróbb módosításával növelje fizikai terhelését. Az autós bevásárlás helyett lendületes séta keretében bonyolítsa a napi bevásárlást, vagy lift és mozgólépcső helyett egy-két emelet erejéig használja a lépcsőt.
  • Olyan fizikai aktivitást és sportot válasszon, ami kedvére való. Elérhető célokat kitűzve kezdje el a választott tevékenységet.
  • A kardio mozgásformák segítenek fenntartani az általános erőnlétet. A szakértők az egyik leghatékonyabb és biztonságos kardioedzésnek a gyaloglást tartják.
  • A szellemi egészség szempontjából különösen hasznos a közösségben végzett fizikai aktivitás, mert ilyenkor a testmozgás közösségi élménnyel társul.
  • Mielőtt hozzákezdene tervei megvalósításához, konzultáljon orvosával.