A korai diagnózis előnyei

 

A diagnózis folyamata: vizsgálatok és tesztek

A kórisme megállapítása kezdődhet a háziorvosnál. Az első orvos-beteg találkozást követően további vizsgálatokat javasolva a háziorvos is felállíthatja a diagnózist, vagy továbbküldheti a beteget szakorvoshoz.
A diagnózis birtokában folyamatossá válhat a háziorvosi felügyelet.

 

Az első vizsgálat

Az első vizsgálat alkalmával a háziorvos kérdéseket tehet fel a tünetekkel, a múltbéli betegségekkel, a családi kórtörténettel kapcsolatban. Az okok felderítése érdekében a szív- és érrendszert, a tüdőt, a májat, a vesét, illetve a pajzsmirigyműködést is magában foglaló vizsgálatokat végezhet el.

Mivel különféle idegrendszeri rendellenességek is állhatnak a tünetek hátterében, fontos lehet az izomtónus, izomerő, a koordináció, a szemmozgások, a beszéd és az érzékelés vizsgálata.

A diagnózis felállításának részeként mentális tesztek segíthetik az idő- és térérzékelés, a memória, a kifejezőképesség vizsgálatát, továbbá egyszerű matematikai műveletek végrehajtása nyújthat támpontot az állapot meghatározásában. A vizsgálat magába foglalhat szavak, tárgyak felidézésével, rajzolással összefüggő gyakorlatokat és nyelvi teszteket. „Milyen évben járunk”? – ilyen és ehhez hasonló kérdések is elhangozhatnak. Ezeket a vizsgálatokat a háziorvos tájékozódó jelleggel csinálja, általában a részletes vizsgálatot a neurológus szakorvos végzi el.

 

További vizsgálatok

Bizonyos esetekben indokolt lehet röntgen- vagy EEG-vizsgálat, más esetekben korszerű képalkotó eljárások is támogathatják a diagnózis felállítását. A CT- és MR-vizsgálatok során keletkezett képek az agy szerkezetében bekövetkezett változásokat mutathatják. A SPECT-vizsgálat az agy vérellátásának állapotáról ad képet, bár erre a vizsgálatra csak ritkán van szükség.

 

Szakorvosi vizsgálat

Amennyiben úgy érzi, hogy a szakorvossal történő konzultáció hasznos lehet, ne habozzon ezt megbeszélni háziorvosával. A házorvos a mérlegelést követően az alábbi szakorvosokhoz irányíthatja Önt:

  • Neurológus, az idegrendszer betegségeinek szakértője. A neurológusok közül többen komoly tapasztalattal rendelkeznek a demenciák területén.
  • Geriáter, az időskori betegségek, az időskorral összefüggő gondozás specialistája.
  • Pszichiáter, a mentális betegségekkel foglalkozó szakember. Az ő bevonása különösen fontos lehet a depresszió kiszűrése érdekében, mert annak jellemzői meglehetősen hasonlóak az Alzheimer-kór tüneteihez. A neurofiziológiai tesztek segítségével értékelhetővé válik a memória, a gondolkodás és az írás képessége.

 

Orvosi felügyelet

A szakorvos által felállított diagnózist követően mindenképpen kérjen időpontot háziorvosától, aki segítségére lehet a folyamatos konzultációban, az állapotában beállt változások nyomon követésében, illetve szükség esetén újabb szakorvosi vizsgálatot kérhet.
A háziorvosi, illetve orvosi segítség fontos általános egészségügyi állapotának megőrzésében is.