A demencia szempontjából is fontos a magnéziumszint

Ágnes Pöltz

2017.11.28.

vital.hu

A Rotterdami Erasmus University Medical Center kutatócsoportjának legújabb tanulmánya szerint a túl magas és a túl alacsony magnéziumszint is megnövelheti az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulásának kockázatát.

A holland tanulmányban több mint 9500, a vizsgálat kezdetekor szellemileg egészséges vizsgálati alany vett részt, akiknek átlagéletkora 65 év volt. A körülbelül 8 éves követés során 823 résztvevőnél diagnosztizálták a demencia valamelyik formáját, ezek közül 662-nél az Alzheimer-kórt.

A vizsgálati alanyokat magnéziumszintjük alapján 5 csoportra osztva azt figyelték meg, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb magnéziumszintű emberek csoportjában 30%-kal magasabbnak mutatkozott a demencia előfordulási valószínűsége. Az alacsony magnéziumszintűek 1800 fős csoportjából 160-an lettek demensek, míg a magas magnéziumszintűek csoportjában közel 180-an. A körülbelül 1400 fős normális, vagy közel normális ionszintű résztvevőknél ez a szám csak 102 volt.

Kieboom elismerte, hogy kutatásuknak megvannak a maga korlátai, ugyanis a résztvevők magnéziumszintjét csak egyszer mérték a vizsgálat során, ami később akár változhatott is, illetve azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magnézium vérbeli szintje nem mindig tükrözi az egész testben jelen lévő ion mennyiségét.

„A magnézium ion vérbeli szintjének mérése jelenleg nem tartozik a rutin laborvizsgálatok közé a mindennapi orvosi gyakorlatban. Ha viszont kutatásunk eredménye a jövőben beigazolódik, a magnéziumszint mérése a későbbiekben akár a demencia szűrővizsgálatként is funkcionálhat.” – nyilatkozta bizakodóan Dr. Brenda Kieboom, a kutatás vezetője.