A fontos változás, ami Alzheimerre utalhat

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.03.27. 08:00

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

PsyBlog

A legújabb kutatások szerint a személyiség úgynevezett neuroticizmus, azaz az érzelmi labilitás dimenziójában beállt növekedés segíthet az Alzheimer-kór előrejelzésében.

Azoknál, akik az enyhe kognitív hanyatlásból teljesen kibontakozó Alzheimer-kórba lépnek át, gyakoriak a személyiség változásai. Ugyanakkor sokan azok közül, akiknél enyhe kognitív hanyatlás tapasztalható, végül nem nem válnak demenssé.

Ám mind a neuroticizmus növekedése, mind a tapasztalatokra és élményekre való nyitottság csökkenése előrejelzi a demencia leggyakoribb formájának, az Alzheimer-kórnak az előrehaladását.

Erre a következtetésre jutott egy vizsgálat, mely 7 éven át követte a résztvevőket, akiknél tanulmányozták a személyiség változásait, a szorongás és depresszió mértékét, valamint egyéb tüneteiket egyaránt.

A kutatók azt találták, hogy a személyiségben bekövetkezett változások tipikusan azt követően jelentek meg, hogy a memória romlani kezdett.

A depresszió, szorongás és düh mértékének növekedése erősen összefüggött a demenciába történő átlépéssel.

Ám a személyiségjegyek változásai már azelőtt megfigyelhetőek voltak, hogy a jellemző viselkedéses változások, mint a hangulat ingadozása jelen lettek volna.

A szerzők szerint az Alzheimer-kórra „jellemző a magasabb neuroticizmus és az alacsonyabb nyitottság. Ezek együtt járnak olyan finom, klinikailag nem jelentős viselkedéses változásokkal, melyek minőségi szinten egyszerre tükrözik és előre is jelzik a már klinikailag is súlyos viselkedési problémákat, melyek gyakran megnehezítik a demenciaellátást.”

A vizsgálatot Caselli és munkatársai a Journal of the American Geriatrics Society folyóiratban, az Amerikai Geriátriai Társaság szaklapjában publikálták.