Alzheimer-kór már a tünetek előtt

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.02.06. 20:42

A demenciáról

Index

Már évekkel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet az Alzheimer-kór egy memóriateszttel, amelyet egy brit egyetem tudósai fejlesztettek ki – írja az MTI. A hosszú távú kutatásról szóló tanulmányt a The Lancet Neurology folyóirat legfrissebb számában közölték.

A University College London (UCL) kutatói 35 önkéntest toboroztak, közülük 21-nek volt a szüleiktől örökölt génmutáció miatt nagyobb esélyük arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki náluk. Az önkénteseket átlagosan hét évvel azelőtt vetették alá vizsgálatnak, hogy szüleiknél kialakult volna a kór.

A résztvevőknek tárgyak listáját, egy diagram részleteit és egy történet elemeit kellett megjegyeznie. Ezt követően harminc perccel, majd hét nappal később is fel kellett idézniük, mire emlékeznek. A kutatás során kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek génmutációja volt, a félórás tesztet még meg tudták oldani, de a hét nappal későbbit már nem.

Az Alzheimerrel kapcsolatos memóriaproblémákat sokkal korábban ki lehet szűrni ezzel a teszttel, mint bármelyik korábban alkalmazott kognitív teszttel– mondta el a kutatócsoport tagja, Philip Weston, az egyetem tudósa.

Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan, progresszív agyi rendellenesség, amely lassan felemészti a memóriát, a gondolkodási képességet, és végül azt is, hogy a páciens képes legyen önállóan a legegyszerűbb hétköznapi feladatok megoldására.