Alzheimer Krónikák: vallomások a betegségről

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.01.22. 15:41

A demenciáról

life

Bella Doolittle-nél tavaly februárban diagnosztizáltak Alzheimer-kórt az orvosok. Az asszony ekkor 59 éves volt. „Minden azzal indult, hogy kezdetben elfelejtettem dolgokat. Amikor elmentem a vizsgálatokra, az orvos közölte, hogy Alzheimerem van, és körülbelül nyolc évem maradt a teljes leépülésig. Ránéztem az orvosomra, és megkértem, hogy újra vizsgáljanak meg, hátha inkább tumorom van. Imádkoztam, hogy tumorom legyen, amire a műtét, mint lehetséges megoldás a válasz. De az orvos a szemembe nézett, és azt mondta: Nem asszonyom. 100%, hogy önnek Alzheimere van" – mesélte el történetét Bella.

Bella négy gyermek édesanyja. Férjével együtt két vérszerinti gyermeke van: Ginny és Travis, akik a harmincas éveikben járnak. Valamint adoptálták két lányt Zoe-t és Tamet, akik 21 évesek. Az asszony az emberi- és az állati jogokért harcol, és koordinátorként dolgozik. Férje, Will újságíró, egy New York-i lap munkatársa. Ő javasolta a feleségének, hogy dokumentálják életük hátralévő napjait. Így a házaspár tavaly novemberben elindított egy Podcast csatornát, melynek az Alzheimer Krónikák címet adták. Itt dokumentálják azt az utat, ami teljesen megváltoztatta nemcsak a nő, de a közös életüket is.

Ahogyan Bella tünetei egyre súlyosabbak lettek rájött, hogy nem élhet tovább tagadásban, nem élhet úgy, mintha nem tudná: az élete teljesen megváltozik. "A társadalom nyomást gyakorol ránk, hogy tökéletesek legyünk, de én már nem vagyok tökéletes.Alzheimerem van. Nagyon ideges vagyok, mert nem akarok meghalni, nem állok készen arra, hogy itt hagyjam a férjemet és a gyermekeimet" - mondta a nő az egyik adásukban. Bella arról is beszélt, hogy tavaly decemberben vonult nyugdíjba. "Magamtól nem tettem volna meg, ha lett volna választásom. De nem akartak egy bolond embert az irodába" - magyarázta Bella, aki saját elmondása szerint eddig egy maximalista ember volt, ami a betegség diagnosztizálása után megváltozott. "Már nem akarok mindent én elintézni, mindenben tökéletes lenni, ez nagy dolog, mert ez elképzelhetetlen lett volna korábban."

"Hiányoznak a feleségem azon tulajdonságai, amelyek eltűntek a betegség miatt. De máshonnan nézve, egy teljesen megváltozott, új kapcsolatunk van, ami máshogyan lett szép része az életünknek. Tudom, hogy ő még mindig itt van. Belle még mindig a feleségem. A nő, akit megszerettem köztünk van, de alapvetően megváltozott, ahogyan az is, ahogyan egymáshoz közeledünk, viszonyulunk" – mondta az újságíróként dolgozó Will.