Az emberi kapcsolatok gyógyító ereje

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2017.10.25. 18:42

Gondoskodás

npr.org

 

Dr. Ballard és munkatársai Anglia-szerte 69 idősgondozást nyújtó intézmény közel nyolcszáz ápoltját vizsgálta. A kutatás ezzel az eddigi legnagyobb ilyen megközelítést alkalmazó randomizált próbája.

A vizsgálat keretein belül minden egységből egy „gondozóbajnok” négynapos tréningen vett részt, majd munkahelyére visszatérve a megtanultakat továbbadta kollégáinak. A cél az volt, hogy minden gondozott hetente legalább egy órányi társas interakcióba kerülhessen egy egészségügyi dolgozóval.

Az ápolók olyan kérdéseket tettek fel a betegeknek, mint hogy mit szeretnek csinálni, majd azon dolgoztak, hogy találjanak valamit azon a területen, ami megfelelő a páciens készségeinek. A bentlakók például fényképeket gyűjtöttek és a családjukról meséltek vagy kertészkedtek – avagy állapotukhoz mérten a kertészkedésről beszélgettek.

A személyzetet kiképezték arra, hogy különféle szóbeli ösztönzéseket és segítségeket alkalmazzanak, ezáltal pedig a beszélgetés zökkenőmentesen zajlott.

A kutatók kilenc hónapon keresztül biztosították a beavatkozást, majd további kilenc hónapon keresztül követték a résztvevők állapotának alakulását. Az eredmények szerint a betegek az életminőségük drámai javulásáról számoltak be. Ezen felül pedig az intervenció a betegek agitált állapotait ugyanolyan hatékonyan csillapította, mint az antipszichotikumok.

„Arról szól az egész, hogy segítsük az embereket a saját céljaikban” – mondta dr. Ballard. A kutató munkacsoportja két brit nonprofit szervezettel társulva Anglia délnyugati részén képzi az idősgondozásban résztvevő ápolókat. Reményeik szerint hamarosan a megközelítést ezer ellátási helyen fogják alkalmazni.