Egy anya Alzheimer-kórja - fotósorozat

Ágnes Pöltz

2018.02.20.

npr.org

2008-ban Dana Walrath arra kérte anyját, Alice-t, hogy költözzön be hozzá. Alice Alzheimer-kórja ugyanis rosszabbodott és habár még megvolt humora és kecsessége, már nem tudott önmagáról gondoskodni.

Az ezt követő két és fél évben Walrath és édesanyja a történeteken és emlékeken keresztül kapcsolódott - habár Alice nem mindig ismerte fel lányát. Walrath, aki orvosi antropológus a vermonti orvosegyetemen, nagy szeretettel gondol vissza erre az időszakra.

„Antropológusként az ember egyébként is késztetést érez arra, hogy mindent, amit tesz, dokumentáljon, ám itt egyszerűen csak az volt fontos, hogy az élményt átéljem” – magyarázza.

2010-ben elkezdte Alice-t lerajzolni annak érdekében, hogy rendezze magában azzal kapcsolatos érzéseit, hogy anyját egy Alzheimereseket ápoló intézetben kívánta elhelyezni. Felszabdalta az Aliz csodaországban, az édesanyja által igen kedvelt könyv lapjait és a kivágott szavakból édesanyjáról készített kollázsokat.

Az érdekes komikus illusztrációk és vignetták nyomán Walrath az édesanyjának demenciáját és a nő azzal kapcsolatos tapasztalatait dokumentálja. A kötetet Aliceheimer's: Alzheimer's Through The Looking Glass címmel publikálták Amerikában.

A kötet, mely hol vicces, hol szívfacsaró, minden egyes szállal a közös tapasztalás egy-egy újabb szeletét emeli be: hallucinációk, ismétlések, emlékezet, veszteség, varázslat, sőt néha időutazás is.