Egy serdülő alkalmazása segít az Alzheimereseken

Ágnes Pöltz

2018.02.14.

24.hu

Emma Yang kiskorától kezdve zongorázik, még el sem kezdett középiskolába járni, mikor már a híres Carnegie Hallban lépett fel. Most azonban úgy tűnik, a művészi karrier háttérbe szorulhat.

A most 14 éves lány hat éves korában kezdett el programozással is foglalkozni, négy évvel később derült ki, hogy nagymamája Alzheimer-kórban szenved. Mikor a Hongkongban élő mamával telefonált, azt vette észre, hogy ugyanazokat kezdi el kérdezgetni tőle, amit előtte már feltett: „Ettél már?” „Hogy vagy”, majd újra, hogy „Ettél már?” Ezért Yang eldöntötte, a programozási képességeivel segít a nagyiján.

Az egyik, amit igazán szeretek az alkalmazások fejlesztésében és a kódolásban, hogy tényleg hozzájárul abban, hogy segítsek. Még ha folyamatosan romlik is az állapota, akkor is kapcsolatban maradhat velem a nagymamám – nyilatkozta a középiskolás.

Az általa kifejlesztett Timeless nevű program abban segít, hogy ha küldenek egy Alzheimerben szenvedőnek egy képet, akkor odaírja, hogy ki látható rajta, és hogy milyen kapcsolatban állnak egymással. A telefonhívásoknál is segít az alkalmazás a kórban érintett mintegy 50 millió embernek.

A projekttől sokan elájultak, többek között Bill Gates, a Microsoft alapítója is, aki támogatásáról is biztosította a lányt. Yang azt reméli, már nyáron megjelenhet a Timeless.