Egyszerű vérteszttel is kimutatható lesz az Alzheimer

2017.10.05. 11:12

A demenciáról

 

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában a béta-amyloid összeragadt rögökké formálódik – habár ezeknek az úgynevezett plakkoknak a szerepe egyelőre még tisztázatlan. Eddig az egyetlen módszer, amivel ezen plakkok képződése nyomon követhető volt, az igen költséges PET-scanekkel vagy pedig invazív gerinccsapolással volt csak kivitelezhető.

Egyszerű vérteszttel is kimutatható lesz az AlzheimerMost azonban egy kutatócsoport egy olyan egyszerű vértesztet fejlesztett ki, amellyel már a háziorvosnál lehet majd szűrni az Alzheimer rizikóját a rutin felmérések alkalmával. „Egy ilyen eljárással több ezer ember szűrését lehet elvégezni, majd kiválasztani az Alzheimer szempontjából magasabb rizikót mutató személyeket és az ő kezelésük még azelőtt megkezdődhet, mielőtt agykárosodás vagy emlékezetvesztés következne be” – magyarázta Randall Bateman, a Washington University kutatója. Ő fedte fel a tesztet is az Alzheimer Szövetség éves nemzetközi konferenciáján Londonban. Elmondta, hogy a tesztet az évenkénti koleszterinszint-méréshez hasonlóan lehetne alkalmazni. Az eljárás lényege, hogy a béta-amyloid különböző formáinak relatív mennyiségét méri, ezzel pedig felbecsülhető az, hogy a plakk-képződés valós veszélyt jelent-e a betegnek. A kutatócsoport a tesztet 41 személy vérének béta-amyloid szintjének PET scannel történő összehasonlításával dolgozta ki.

 

Korai felismerés

Továbbra is keressük azt a gyógyszert, mellyel hatékonyan lehetne kezelni az Alzheimert, ám amíg sikerrel nem járunk, addig is egyre gyűlik a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az egészséges életmódra való váltás – mint a testmozgás és egészséges étrend – akár harminc százalékkal is csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Elméletileg tehát a vérteszt eredménye megerősítheti azokat, akiknél nincs jelen extra rizikó a betegség kialakulására – miközben pedig azokat, akiknek előnyös volna a további tesztek elvégzése és az életmódbeli változtatások meglépése, azonosítaná.

Az amyloid plakkok az Alzheimer első tüneteinek megjelenését már 15-20 évvel megelőzően elkezdenek kialakulni; azaz ha valakinek pozitív lesz az eredménye még nem jelenti azt, hogy elkerülhetetlenül kialakul nála a kór.

„Nagyon optimista vagyok az eljárással kapcsolatban, de szeretném látni az eredmények igazolását” – nyilatkozta Dean Hartley, az Alzheimer Szövetség munkatársa. „Nagyon kis mintát vizsgáltak és további 180 személyen szeretnék alátámasztani a kapott adatokat.”

„Ám idővel, ha sikerül egy vértesztet létrehoznunk, az előbbre vihet minket, csakúgy ahogyan a koleszterinszint mérése segítette a kardiovaszkuláris terület fejlődését” – tette hozzá a szakember.

 

(newscientist)