Fény derült a demencia egyik okára

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2017.12.18. 08:07

A demenciáról

Ars Ratio

Manchester Egyetem kutatócsapata által vezetett tanulmány szerint a bűnös a karbamid felhalmozódása lehet az agyban, aminek nagy mennyiségben agy károsító és idővel demenciát okozó hatásai lehetnek.

A PNAS tudományos folyóiratban közölt publikáció a kutatók korábbi munkáira épül, amiben anyagcsere kapcsolatokat fedeztek fel a Huntington és más neurodegeneratív betegségek és a kettes típusú cukorbetegség között.

Az új tanulmányban a Manchester, az Auckland Egyetem, az AgResearch New Zealand, a Dél Ausztrál Kutatási és Fejlesztési Intézet, a Massachusetts Általános Kórház és a Harvard Egyetem közös kutatócsapata arról számol be, hogy kapcsolat van a Huntington Kór – ami a 7 jelentős korhoz köthető demencia egyike – és agyi karbamid szint és más anyagcsere funkciók között.

A kutatók egy 2016-os tanulmánya már hasonló kapcsolatot talált az Alzheimer kór és a karbamid szint között, ezért a tudósok úgy gondolják a felfedezésnek nagy jelentősége lehet más korhoz köthető demencia fajtákra nézve is.

A Huntington tanulmány azt is megmutatta, hogy a magas karbamid szintek már a demencia megjelenése előtt jelen voltak – ezzel lehetőséget adva arra, hogy korán diagnosztizálják és potenciálisan kezeljék a betegséget mielőtt még a tünetei megjelennének.

Az agyban lévő karbamid és ammónia a fehérjék lebomlásának anyagcsere terméke és a karbamidot általánosan onnan ismerhetjük, hogy ez a fő vizelettel távozó anyag. Hogyha az ammónia és a karbamid, például a vesék működésének leállása miatt felhalmozódik, az súlyos bizonyos esetekben akár halálos kimenetelű tünetekhez is vezethet.

“Ez a tanulmány a Huntington kórban az utolsó darabja a kirakósnak, miszerint a magas agyi karbamid szintnek döntő szerepe van a demenciában,” mondta Garth Cooper, a kutatócsapat vezetője.

“Az Alzheimer és a Huntington a demencia spektrum ellentétes oldalain foglalnak helyet – így ha ez igaznak bizonyul ezeknél a típusoknál, akkor úgy hiszem, nagyon valószínű, hogy minden jelentős korhoz köthető demencia fajtára igaz.”

“Azonban több kutatásra van szükség, hogy felfedezzük ennek a megemelkedett karbamid szintnek a forrását a betegeknél, különös tekintettel az ammónia és más anyagcsere rendszeri hibáinak lehetséges szerepére.”

“Ennek mélyreható hatásai lehetnek a demencia molekuláris alapjairól való alapvető ismereteinkre és a kezelhetőségére, azzal hogy lehetségessé válhat a már létező szisztémás karbamid-fenotípusú betegségek ellen bevetett terápiák használata.”

A demenciát a folyamatos és visszafordíthatatlan idegsejtek és agyi funkciók elvesztése okozza, ami memória problémákban és gondolkodási nehézségekben jelenik meg – amik főleg a beteg tanulási képességeire hatnak. A betegségekre jelenleg nincs gyógymód.

A csapat a kutatáshoz a betegségben elhunyt emberek felajánlott, valamint genetikailag módosított birkák agyát vizsgálta.

A kutatók csúcsmodern gázkromatográfiás tömegspektrometriás eljárásokkal vizsgálták a karbamid szinteket az agyban és az eredmények alapján a mérgező szintnek 4-szer vagy annál többször magasabbnak kell lennie mint amekkora egy egészséges agyban.

“Azt már eddig is tudtuk, hogy a Huntington kór a DNS egy hibás génje miatt kialakuló betegség – azonban eddig nem értettük, hogy ez miért okoz agysérülést – úgy érezzük, hogy ez egy fontos mérföldkő,” mondta Cooper.

“Az orvosok már most gyógyszerekkel képesek csökkenteni a test bizonyos részein felhalmozódó ammóniát. A laktulóz – egy gyakran használt hashajtó – például csapdába ejti az ammóniát a belekben. Így elképzelhető, hogy egy nap egy általánosan elterjedt gyógyszer segíthet majd a demencia lefolyásának megállításában. Az is megmutatható lehet, hogy ennek az agyi anyagcsere állapotnak a kezelése a szövetek regenerációjában is segíthet ezzel arra utalva, hogy a demencia visszafordítása egy nap lehetséges lehet majd.”