Fotóskönyv segíti az Alzheimereseket

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2017.11.15. 15:19

Gondoskodás

Küzdelem a demenciával

nepszava.hu

Világszerte hétből egy ember szenved demenciában a 80 év felettiek körében. Bár a tudósok kísérletet folytatnak a betegség okának kiderítésére és kezelésére, egyelőre a demencia gyógyíthatatlan kór. Ugyanakkor a vezető tudósok folyamatosan figyelik a szociális területeken, intézményekben való ez irányú próbálkozásokat is, és reményre ad okot, hogy vannak már eredményesnek mondható projektek - írja a sokszinuvidek.hu.

Laurence Aégerter létrehozott egyfajta demencia terápiát a memóriavesztés tüneteivel küzdő emberek számára. A Photographic Treatment keretében kidolgozott program úgy tűnik, hogy pozitívan járul hozzá a demencia kezeléséhez és szinten tartásához. A projekt lényege, hogy fotókon keresztül próbálják az Alzheimer kórban szenvedő betegek hangulatát és emlékezetet stimulálni.

Aégerter több mint másfél éves kutatást folytatott a neurológiai, gerontológiai és pszichológiai szakemberekkel, melynek eredményeként megszületett 5 képes könyv. Mindegyik 30 pár fotót tartalmaz, melyben látszólag nem kapcsolódó képet párosítanak. A betegekhez intézett kérdés a képek közötti kapcsolatra vonatkozik, de valójában nincs helyes vagy helytelen válasz. A gyakorlat lényege a kognitív funkciók, a kreatív meglátások fejlesztése. A betegek nem csak a képeket élvezik, hanem a feladat kapcsán szabad asszociációkat alkotnak, ami esetenként visszavezeti őket a múltjukhoz.

Vannak úgynevezett szórakoztató csomagok is. Ezek 20 fotóból álló sorozatot képeznek, amelyek a szépség, a pihenés, az empátia, a könnyedség, a kényelem érzését nyújtják, valamint a spontán mosolygós emberek fotóit.

A fotók kapcsán megfogalmazódott szavakból, mondatokból akár egy történet is kerekedhet, ami a tapasztalatok szerint sok esetben kapcsolódik a demensek múltjához. A projekt legnagyobb érdeme, hogy nem minősíti az embereket, nincs kvíz, nincs szégyen, ha nem emlékeznek valamire.