Így csökkenthető az Alzheimer rizikója

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2017.11.07. 09:17

Megelőzés

sciencealert.com

Ahogy öregszünk, előfordulhat, hogy már nem vág annyira az eszünk és feledékenyebbek lehetünk, vagy esetleg nehezebben tanulunk meg új dolgokat. Néhányak esetében a kognitív hanyatlás kifejezett lehet – köztük pedig vannak olyanok, akiknél Alzheimer-kórt diagnosztizálnak.

Az Alzheimer esetében pedig jelenleg még nem áll rendelkezésünkre egyetlen gyógyszer, mely mindent megoldana. A kísérleti szakaszban lévő szerek 99 százaléka egyelőre 2017-ben sem jut el az engedélyeztetésig. Vannak ám egyéb módjai is a betegség rizikójának csökkentésének.

A Neurotrack nevű cég nemrégiben egy olyan online felmérő eszközt dobott piacra, mely segít az embereknek megérteni, hogy milyen állapotban van a memória terén agyuk egészsége, emellett pedig új információkat szerezhetnek arról, hogy miképp javíthatják esélyeiket az Alzheimerrel szemben.

A cég ezen felül egy olyan programot is kialakított, mely segít a kognitív hanyatlás megelőzésében. A Neurotrack vezérigazgatója, Elli Kaplan szerint az alábbi módszerek bizonyultak tudományosan is hatékonynak az Alzheimer és más kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésében:

1. Figyeljünk az étkezésünkre

A megfelelő étrend hozzájárulhat ahhoz, hogy tompítsuk a gondolkodási funkciók csökkenésének ütemét. Különösképpen igaz ez az úgynevezett MIND-diétára, mely a „mediterrán DASH intervenció a neurodegeneratív késleltetésre” kifejezés mozaikszavából ered és lényegében a mediterrán és a DASH diéták fúziója. Mindkét étrend tekintetében az aggyal kapcsolatos vonatkozásokra fókuszál.

Bogyós gyümölcsök, olíva olaj, magvak és sötétzöld leveles zöldségek adják az étrend gerincét, mely alapjaiban nagyszabású tudományos vizsgálatok eredményeire támaszkodik. A diéta Amerikában harmadik helyezést ért el az év étrendje versenyen.

Egy közel 1000 időskorú résztvevőt vizsgáló kutatás eredményei szerint azok között, akik az étkezési rendszert közepes mértékben követték, 35, míg az azt szigorúan betartók körében 53 százalékkal csökkent az Alzheimer kialakulásának esélye.

Ezen felül összhangban van azzal, amit Maria Carillo, az Alzheimer Szövetség tudományos főmunkatársa nyilatkozott a Business Insidernek, miszerint: „Érezzük jól magunkat, együnk egészséges ételeket és ezzel egyszerre segítünk nemcsak az agyunknak, hanem a szívünknek is.”

2. Maradjunk aktívak

Beavatkozásokon alapuló vizsgálatokat és epidemiológiai kutatásokat idézve az amerikai nemzeti öregedési intézet szerint a testmozgás szintén kulcsfontosságú az Alzheimer-kór és az általános kognitív hanyatlás rizikójának csökkentésében.

A Neurotrack programja például erőedzéseket és a kardiovaszkuláris rendszer karbantartását javasolja.

A fizikai aktivitás ezen felül más egészségügyi előnyökkel is járhat, ezzel pedig szintén azt támasztja alá, hogy ami a szívünknek jót tesz, az az agyunknak is.

3. Ahol lehet, csökkentsük a stresszt

Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy a stressz és az Alzheimer illetve más kognitív hanyatlással járó betegségek kialakulására vonatkozó megemelkedett rizikó között bizony kapcsolat van.

Egy kisméretű 2009-es vizsgálat szerint például az enyhe kognitív károsodásban szenvedő 41 résztvevő közül azok, akik magasabb stressz szintjével voltak jellemezhetőek, gyorsabban hanyatló gondolkodásúnak is bizonyultak.

A jó hír az, hogy többféle lépést is tehetünk az életünkben jelen lévő stressz kordában tartására – ilyenek lehetnek a légzőgyakorlatok, a meditáció, valamint a jóga is.