Lassan járj...?

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.04.10. 10:08

A demenciáról

Science Daily

Egy 2015-ös adat szerint akkor 47 millióan szenvedtek világszerte demenciában. A mindennapi élet teendőinek elvégzését megnehezítő emlékezetproblémák közül a leggyakoribb demencia az Alzheimer-kór, ám más formái is léteznek a betegségnek.

Mivel jelenleg még nincs ismert gyógymódunk az Alzheimerre, fontos ismernünk az állapothoz vezető rizikófaktorokat is. Ilyen az a felfedezés is, miszerint azon idősek, akiket lassabb sétatempó jellemez, nagyobb kockázattal néznek szembe a demencia kialakulásával kapcsolatban, mint a gyorsabban gyaloglók. Nemrégiben az Egyesült Királyság kutatói vállalkoztak arra, hogy utánajárnak a sétatempó változásainak, valamint a gondolkodási és döntési folyamatokban bekövetkező változásoknak, illetve ezek demenciával való összefüggéseinek. Eredményeiket az Amerikai Geriátriai Társaság szaklapjában publikálták.

A tudósok egy nagyszabású kutatás, az úgynevezett „angol longitudinális öregedésvizsgálat” adatbázisát használták fel az elemzéshez, melybe a vizsgálatban részt vett összes 60 év feletti brit személy 2002 és 2015 között gyűjtött adatát bevonták. A vizsgálati személyek sétatempóját két alkalommal, 2002-2003-ban illetve 2004-2005-ben rögzítették, illetve azt is feljegyezték, hogy az adott személy ezt követően, 2006 és 2015 között kapott-e demencia diagnózist. Végül a demenssé vált személyek adatait összevetették azokéval, akik nem szenvedtek a betegségben.

Az eredmények szerint az elemzett közel négyezer ember közül azoknál, akiket lassabb sétálási tempó jellemzett, nagyobb rizikót figyeltek meg a demenciára. Különösképpen azoknál volt magas a kockázat, akiknél a két év során jelentősen lecsökkent a gyaloglás sebessége. Azokat, akik a vizsgálat kezdetén gyengébb gondolkodási és döntéshozási képességet mutattak – és akiknek a kognitív képességei gyorsabb hanyatlást mutattak – később szintén gyakrabban diagnosztizálták demenciával.

A szerzők konklúziója szerint az idősebb, lassabban sétáló személyek, valamint azok, akiknél jelentős csökkentést mutat a gyaloglás tempója, nagyobb kockázattal lesznek demensek. Ám megemlítik azt is, hogy a sétatempó változása illetve a gondolkodási és döntéshozatali képesség csökkenése nem feltétlenül együttesen vannak kihatással a demencia kialakulásának rizikójára.