Megállítható lehet a gyulladás Alzheimerben

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.03.10. 09:12

A demenciáról

Science Daily

Az immunrendszerrel kapcsolatos új felfedezés lehetővé teszi az orvosok számára, hogy többek között az agyat is érintő káros gyulladásos folyamatokat megállítsák az olyan neurodegeneratív betegségekben is, mint például az Alzheimer-kór.

A neurológiai gyulladások hagyományos kezelése az Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban valamint más hasonló betegségekben többnyire azért hatástalan, mivel a biológiai gyógyszereket blokkolja az úgynevezett vér-agy gát. Ez a védővonal egyrészt megvédi az agyat az olyan veszélyektől, mint a baktériumok vagy mérgező anyagok a vérben, de megnehezíti a hasznos gyógyszerek agyba jutását is. „A jelenleg a gyulladásokban használt legtöbb biológiai szer nem hat az agyban, mivel nem tud eljutni oda” – magyarázta dr. Bimal Desai, immunológus szakértő.

A tudós új eredménye, mely a makrofágok néven ismert fontos immunsejtekkel kapcsolatos, most segíthet megkerülni ezt a problémát. A kutatócsoport ugyanis egy speciális elektromos kapcsolót fedezett fel, egy úgynevezett ioncsatornát, mely a makrofágokon belül a sejtbe áramló kalcium mennyiségét képes kontrollálni. A kalcium hiányában pedig a sejtek nem képesek gyulladást okozni. Az elektromos kapcsoló célbavétele által a tudósok kicsiny molekulák segítségével meg tudták tagadni a makrofágoktól a kalciumot és megelőzték ezzel a gyulladást – még az agyban is.

Ezzel pedig a tudomány a gyulladások prevenciójának új és jobb módját alakíthatják ki. A kisebb molekulák ugyanis feltehetően olcsóbb kezelési megoldást jelentenek és az ioncsatornákat is hatékonyabban veszik célba. Ezzel leginkább az idegrendszeren belüli gyulladások terápiájában várható áttörés.

A cikk szerzője hozzátette, hogy a gyógyszercégek már fejlesztik a fenti elektromos kapcsolót szabályozó új gyógyszert. Ez pedig jó hír lehet számos, gyulladásos betegségben szenvedő páciens számára. Az idegrendszer megbetegedésin kívül ugyanis a találmány hasznos lehet például az arthritises, valamint a gyulladásos bélbetegséggel rendelkező személyek számára, sőt a szepszis kezelésében is fontos szerepet tölthet majd be.