Mindennapi szokások az Alzheimer ellen

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.04.04. 06:30

Megelőzés

Readers Digest

A tucatnyi döntés, melyet egy átlagos nap meghozunk – pizzát rendeljünk vagy valami mást; újságot olvassunk vagy a híradót nézzük meg – valójában erőteljesen hozzájárulnak ahhoz, hogy kialakul-e majd évek múlva nálunk is az Alzheimer-kór és ha igen, milyen gyorsan halad előre.

Nincs még gyógyszer vagy eljárás az Alzheimer gyógyítására. Ám arra megvan a lehetőségünk, hogy kicselezzük ezen ijesztő betegséget a legfontosabb rizikófaktorok megcélzásával: a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, stressz, társas elszigeteltség és alváshiány kezelésbe vételével. Csökkentse Ön is az Alzheimer-kór kockázatát ezekkel az egyszerű tippekel, melyek dr. Kenneth S. Kosik és Alisa Bowman Outsmarting Alzheimer’s című könyvéből származnak.

Reggelente kávézzon!

A túl későn fogyasztott koffein megzavarhatja az alvást és ezzel végső soron az agyunkat károsítja. Ám a reggel (és a koffeinérzékenységünktől függően esetleg a kora délután) elkortyolt kávé még csökkentheti is a rizikót. A kávéban egy úgynevezett eikoszanoyl-5-hydroxytryptamid (EHT) nevű vegyület található, mely patkányokkal végzett vizsgálatokban védőfaktornak mutatkozott az Alzheimerrel szemben. Maga a koffein is protektív lehet: egerek agyában kevesebb tau-fehérje csomót találtak, ha az ivóvizük koffeint is tartalmazott. Az emberi vizsgálatokban a Johns Hopkins kutatói kimutatták, hogy 200 milligram koffein – azaz egy erős kávéban található mennyiség – segíthet az emlékeink megszilárdításában és az új információk könnyebb megjegyzésében.

Játsszon a jó cél érdekében!

A Foldit egy több játékost bevonó számítógépes játék, melyet a washingtoni egyetemen fejlesztettek ki, s aminek segítségével a nem tudományos pályán mozgó személyek is együttműködhetnek más játékosokkal a proteinek tekeredésére irányuló bonyolult előrejelzési problémák megoldásában. Egy nap ez a játék segíthet majd megértenünk, hogy a tau-fehérjék miképp is kuszálódnak össze az agyunkban. Egy másik játékkal, a Nanocrafterrel a DNS darabjaiból mindenféle számítógépes áramkört és nanoméretű gépet építhetünk. Más interaktív játékok – a bridzstől a kínai sakkon keresztül a torpedóig – mind arra sarkallnak, hogy az intellektuális tartalékainkon túl a társas készségeinket is karban tartsuk. Amellett tehát, hogy arra használjuk agyunkat, hogy stratégiát alkossunk és időnként mondjuk számoljunk is, ezek a játékok arra is rászorítanak, hogy arról gondolkodjunk: vajon mi lehet a másik ember fejében, milyen tervei lehetnek a következő lépésre.

Beszélgessen idegenekkel!

Amikor egy idegen ember mellett ülünk a buszon, repülőn vagy vonaton, a legtöbben bezárkózunk a csigaházunkba és magunkkal foglalkozunk. Ám a chicagói egyetem üzleti karának kutatása arra mutatott rá, hogy sokan túlértékeljük az ismeretlen emberekkel létesített kapcsolat nehézségét, miközben alábecsüljük az ezáltal megszerzett jutalomérzet nagyságát. A vizsgálatban történő részvételt megelőzően a kutatásba bevont személyek úgy ítélték meg, hogy jól-létüket csökkenteni fogja az idegenekkel való kommunikáció. Ám mikor az volt a feladatuk, hogy odamenjenek egy általuk még nem ismert emberhez és beszélgessenek vele, ennek épp az ellenkezője történt. Jobban érezték magukat, mint amikor magányosan üldögéltek valahol.

Alakítson kutyasétáltató csoportot!

A házi kedvenceink részei a társas hálónknak. Az ágyunkban alszanak, szerepelnek a családi portrékon, és gyakran levelezésünkben is hosszas részeket szentelünk nekik. Sok esetben figyelmesen meghallgatják problémáinkat is. Néhány felmérés arra mutatott rá, hogy a háziállatok a házastársaknál is jobb hallgatóközönségnek bizonyulnak. Sétáltassa együtt kedvencét a szomszédjával és kevésbé éli majd meg a magányt - ezzel pedig csökkenti az Alzheimer kockázatát is!

A folytatásban még több egyszerű szokást ismerhet meg, melyekkel a mindennapokban is felveheti a harcot az Alzheimer-kór ellen!