Számíthat a családi halmozódás

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.03.21. 18:46

A demenciáról

The New York Post

Egy új orvosi kutatás az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója tekintetében fontosnak találta a családban előforduló betegségek történetét.

Ha Önnek valamelyik szülője Alzheimer-kórban szenved, gondoljon vissza arra, mikor is mutatkoztak meg nála a betegség első tünetei, úgy mint a zavarodottság, memóriavesztés vagy az ismerős feladatok végzésében tapasztalható nehézségek.

Az az év fontos lesz – minél közelebb ér ugyanis ehhez az életkorhoz, annál nagyobb valószínűséggel mutatkozik meg Önnél is a degeneratív betegség valamely jele, állítják a montreali McGill Egyetem kutatói.

A tudósok azt tapasztalták, hogy az Alzheimer-kórban megmutatkozó kognitív hanyatlást okozó fehérjedarabkák, az amyloid plakkok előfordulása az agyban megnövekszik abban az életkorban, amikor valakinek az édesanyja vagy édesapja először tüneteket mutatott.

Sőt, önmagában a puszta életkornál magasabb rizikófaktornak számít azon életkor, amikor valaki annyi idős lesz, mint a szülei megbetegedésük kezdetén.

Másképp szólva: „Egy 60 éves, akinek az anyjánál 63 évesen mutatkoztak a betegség első jelei, nagyobb valószínűséggel rendelkezik már ennyi idősen is amyloid plakkokkal, mint egy olyan 70 éves, akinek az anyja 85 évesen betegedett meg” – magyarázta Sylvia Villenueve kutató.

A vizsgálatban 101 személy vett részt, akik segítségével az is világossá vált, hogy a genetikai hatás a nőkre fokozottabban érvényes. „A szülő életkora és az amyloid lerakódások közötti kapcsolatot a nőknél erőteljesebben tapasztaltuk, mint a férfiaknál” – tette hozzá Villenueve.

Habár nem létezik gyógymód az Alzheimer-kórra, a kutatók úgy gondolják, hogy a korai felismerés és az életmódbeli változtatások segítenek lelassítani a betegség előrehaladását.