Demenciában fontos az influenza védőoltás

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.11.09. 09:39

Küzdelem a demenciával

Brit Alzheimer Társaság

A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan a Brit Alzheimer Társaság minden évben felhívja az érintettek figyelmét az influenza elleni védőoltás beadására. A vakcina minden beteg számára elérhető háziorvosánál, és áldásos védelmet nyújt az influenzavírus és az azzal összefüggő betegségekkel szemben, minden korosztály számára.


Bár az influenza vírusa nem válogat, egyesekre veszélyesebb következményekkel jár a megbetegedés, mint másokra. A 65 év felettieknek és a krónikus betegségben, például akik szívbetegségben vagy demenciában szenvedőknek, különösen veszélyes lehet. Ennek ellenére a neurológiai betegséggel élő brit betegeknek tavaly kevesebb, mint fele adatta be magának az injekciót. Ennek eredményeképpen a súlyos tünetek miatt sok beteg került kórházba, olykor intenzív osztályra.


Mindennek hátterében az áll, hogy a demenciával élők sokkal kisebb eséllyel tudják felvenni a harcot az influenzavírussal szemben. Emiatt pedig gyakrabban fordulnak elő náluk olyan súlyos szövődmények, mint a tüdőgyulladás. A tudományos eredmények szerint a krónikus neurológiai betegséggel élő betegek negyvenszer nagyobb eséllyel halnak meg az influenza szövődményeiben, mint azok, akiknek nincsen semmilyen alapbetegségük.


Még ha egy demenciával élő személy egyébként teljesen egészséges életmódot is folytat tehát, akkor is nagyobb rizikót jelent számára, ha nem oltatja be magát az influenza ellen.


A vakcina beadatására a legjobb időszak az ősz, ám később, télen is hatásos a szer. Mivel az influenza vírustörzsei gyorsan változnak, akkor is szükséges az oltás, ha valaki tavaly megkapta az injekciót. Tehát minden évben szükséges a demenciával élők és a róluk gondoskodó személyek védelme is a vakcinával. 


Ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki még az influenza-védőoltás ellenére is elkapja a betegséget, ám ekkor annak lefolyása sokkal enyhébb, és feltételezhetően kevesebb szövődménnyel zajlik.


Azt tanácsoljuk tehát, hogy mielőbb keresse fel háziorvosát, s oltassa be magát és szeretteit – még az influenzajárvány kitörése előtt.