Felkészül a család

 

Az Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb formájának diagnózisa olyan hír, amely az érintettet és a környezetét egyaránt megrázhatja. A hozzátartozókat aggodalommal töltik el a várható változások, és szorongás alakulhat ki bennük a jövővel összefüggésben.

 

A felkészülésben a család és a közvetlen környezet segítségére lehetnek az alábbiak.

 

 1. A hozzátartozók a betegekhez hasonló érzelmi változásokon mehetnek keresztül.
  Számos érzelmet válthatnak ki a diagnózis és a várható változások: harag, tagadás, zavarodottság, frusztráció, félelem, szomorúság és bűntudat. Ezek az érzelmek természetesek, és gyakran jelennek meg a hozzátartozóknál. Bizonyos esetekben náluk is kialakulhat depresszió. Amennyiben ezek az érzelmek elhatalmasodnak és nem szűnnek, orvoshoz kell fordulni.
 1. Szerezzen információkat az Alzheimer-kórról és a demencia egyéb formáiról!
  Tudjon meg minél többet a betegségről és a segítségnyújtás lehetőségeiről. Ismerje meg a betegség hatásait, a várható változásokat és az életminőség megőrzésének módszereit. Tudását és tapasztalatait ossza meg mindazokkal, akik szerepet vállalnak a gondozásban.
 1. Legyen tudatában annak, hogy a betegség hatással lesz a beteg képességeire!
  Az Alzheimer-kór progresszív betegség (azaz folyamatosan halad előre, idővel súlyosbodik), amely befolyást gyakorol a mindennapi életre. A betegség lefolyásának ismeretében a hozzátartozó valós képet alkothat a várható képességbeli változásokról. Érdemes a beteggel is konzultálni a segítségnyújtás módjairól. A gondozók számára a legnehezebb feladat a türelem megőrzése.
 1. Adja meg a tiszteletet!
  Függetlenül attól, hogy a kór miképpen jelentkezik a betegnél, fontos tiszteletben tartani az ő méltóságát. Annak ellenére, hogy bizonyos képességek leépültek, a beteg továbbra is érzékeny marad, szüksége van társaságra és kötődésre. Fontosak számára az élmények és az ünnepi alkalmak. Összpontosítson a beteg meglévő képességeire, amelyek megőrzése az életminőség és az érzelmi stabilitás szempontjából fontos.
 1. Ismerje meg a kezelési lehetőségeket!
  Az Alzheimer-kór nem gyógyítható betegség, de a gyógyszerek enyhíthetik a tünetek egy részét. A hozzátartozó segíthet a készítmények kockázatait és előnyeit megbeszélni az orvossal.
 1. Legyen tudatában, hogy a gondozás rendkívül megterhelő feladat!
  A gondozók gyakran küzdenek fizikai és érzelmi problémákkal. Az aktív élet és az egészséges táplálkozás ezek kivédésében segít. 
 1. Kérjen segítséget!
  Keresse a kapcsolatot a lakókörnyezetében fellelhető segítő szervezetekkel. Vegye igénybe a többi családtag és a barátok segítségét, pontosan fogalmazza meg, miben tudnának hatékonyan segíteni. Egy demens beteg gondozása hosszútávú feladat, ami nem egy ember felelőssége. Kezdeményezzen beszélgetést (akár több alkalommal is) a család többi tagjával. Beszéljék meg, milyen feladatokat kell ellátni, és ki mit tud ebből vállalni. Fontos, hogy a hosszútávú megoldást tartsák szem előtt, és a terhekből mindenki a lehetőségeihez mérten részesüljön.
 1. A gondozónak is szüksége van támogatásra.
  Mivel a gondozók gyakran küzdenek az elszigetelődés és a magányosság érzésével, fontos számukra személyes kapcsolataik megtartása és ápolása.
 1. Tervek a jövőre.
  A beteget segíteni kell a jövő megtervezésében. A munkájával és a személyes életével kapcsolatos döntéseket addig kell meghozni, amíg még bevonható a döntéshozatalba. Segítsen az ezekkel kapcsolatos adminisztráció elkészítésében. Jelöljék meg azt a személyt, aki a beteg helyett és nevében eljárhat, és döntéseket hozhat a jövőben a pénzügyi kérdéseket, az egészségügyi ellátást, valamint az egyéb ügyeket illetően. A beteg kívánságait akár írásba is foglalhatják. Fontos lehet egy alternatív terv arra az esetre, ha a gondozó nem képes a továbbiakban ellátni a feladatát.