Kérdések-válaszok

STRESSZ ÉS ALZHEIMER-KÓR

Tisztelt Doktornő! Az anyukám (56 éves) nagyon stresszes életet él, a vak édesapját ápolja. Azt tapasztalom, hogy sok mindent elfelejt. Ugyanazt a kérdést pár perc múlva újra felteszi, mert nem emlékszik rá, hogy már egyszer megkérdezte, illetve a válaszra sem emlékszik. Sokat rendezi a dolgait, de sosem tudja, hogy mit hova tett. A nagymamámnak is ilyen tünetei voltak, ő 58 évesen halt meg, és akkor már nem ismerte meg az anyukámat. Hogyan lehet ezt a betegséget gyógyítani?

Kedves Kérdező!

Valószínű, hogy a családjukon belül halmozódik ez a betegség. Ez azt jelenti, hogy az édesanyjánál nem csak a stressz okozza a tüneteket, hanem valamilyen szervi elváltozás is áll a háttérben. Elképzelhető, hogy a betegség az Alzheimer-kór korai változata. Pontos diagnózist csak neurológiai és pszichiátriai vizsgálatot követően lehet mondani.

Javaslom, hogy menjenek szakorvoshoz, ahol a megfelelő gyógyszerekkel lassíthatják a demenciával járó folyamatokat. A betegséget megállítani vagy visszafordítani azonban nem lehet. Ha az édesanyja demenciában szenved, minél korábban kezdik el a kezelést, annál tovább meg lehet őrizni a szellemi frissességét.

Segíthet az is, ha az édesanyjára háruló stressz mértékét csökkentik, illetve rendszeres napirendet alakítanak ki a számára, ami javíthat a feledékenységén.

 

NEM TUDJA KÖVETNI A BESZÉLGETÉST

Kedves Doktornő! Az édesanyám újabban mindent elfelejt. Pár perc elteltével már nem emlékszik arra sem, hogy miről beszélgettünk, de előfordul, hogy már a beszélgetés közben is elakad. A képi információkat egyáltalán nem tudja értelmezni. Nem tudja kezelni a pénzt, ezért nem mer vásárolni. Minden döntését hosszas hezitálás előz meg. Alzheimer-kórra gyanakszom, de nem akar orvoshoz menni, mert retteg ettől a betegségtől. Mit csináljak?

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján lehetséges, hogy helyes a gyanúja, de számos egyéb pszichiátriai probléma is állhat a tünetek hátterében, például szorongás, téveszmék.

Javaslom, hogy az édesanyját először a háziorvosához vigye el valamilyen egyéb okkal, például vérnyomás ellenőrzése stb. Ha sikerül, a vizsgálatok alapján a háziorvos további vizsgálatokat javasolhat, például neurológián vagy pszichiátrián. Lehetséges, hogy a háziorvos véleményét jobban elfogadja majd az édesanyja. Próbálja meggyőzni azzal az érvvel, hogy a vizsgálati eredmények alapján olyan segítséget kaphat, amelytől jobban fogja érezni magát, jobb kedve lesz, könnyebben elláthatja saját magát és a mindennapi teendőit.

 

ALZHEIMER-KÓR VAGY „CSAK” DEPRESSZIÓ?

Tisztelt Doktor Úr! A 75 éves édesanyám kezelő orvosa Alzheimer-kórra gyanakodik, de én úgy gondolom, hogy nem azok a tünetei, mint amiket erről a betegségről olvastam. Az édesanyám nem agresszív, tudatánál van, és mindenkit név szerint megismer. Azt azonban valóban nem tudja megmondani, hogy hány éves, éppen milyen nap van, és evett-e már aznap valamit. Nem érdekli semmi. Nagyon sokat alszik, mindig fáradtnak érzi magát, ezért egyáltalán nem akar kikelni az ágyból. Két hónapja elesett, azóta nagyon fél. Nem lehet, hogy ez depresszió, és nem Alzheimer-kór?

Kedves Kérdező!

Az Alzheimer-kór a demencia egyik fajtája, amely kezdetben a rövid távú memóriát érinti, a hosszú távú memória később károsodik. A leírtaknak megfelelően a páciens először nem emlékszik arra, hogy mit csinált aznap (például evett-e), vagy hova tette a dolgait. Ettől függetlenül nem zárható ki a depresszió sem, amely idős korban gyakran valamilyen testi betegség következményeként alakul ki. Az aktivitás csökkenése és az örömképtelenség is utalhat depresszióra, ahogy az eleséstől való félelem szorongásra.

Érdemes lenne az édesanyját elvinni neurológiai vagy pszichiátriai szakrendelésre. Emellett sokat javíthat az állapotán, ha közös programokat szerveznek, növelik a fizikai és a szellemi aktivitását, és odafigyelnek az életminőségére.

 

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelt Doktornő! Édesanyám három hónapja agyi infarktuson esett át, amely során sérült a beszédközpontja. A jogosítványa lejárt, ezért neurológiai és pszichológiai vizsgálatokat végeztek nála. A vizsgálatokról a következőket írták: „Kissé felpörgött maniform, neurotikus vonásait objektivizálja. A MAWI teszt eredménye IQ: 90, verbális IQ: 94, cselekvésesben elért IQ: 87. Demencia index 21%, ami jelentős leépülést jelez. A Hewson féle indexei 8 item esetében jeleznek neurózist.” A beszéde szépen fejlődik, de ezek az eredmények aggasztanak. Mit jelentenek ezek az értékek?

Kedves Kérdező!

Az IQ (intelligencia kvóciens vagy hányados) az alacsony tartományban van. Az átlagos IQ 91-109. Ezt fel szokták bontani verbális és cselekvéses részre. A demencia index 15% felett kóros, azaz mentális hanyatlást jelez. A demencia többek között az agyi infarktus következtében is kialakulhat. A Hewson indexek segítségével pszichológiai tesztben el lehet különíteni a különböző kórképeket. Megmutatja, hogy organikus eltérés vagy neurotikus kórkép (szorongás, depresszió) áll-e a panaszok hátterében. A maniform vonás azt jelenti, hogy valaki felpörgött állapotot mutat a vizsgálatkor.

A szellemi leépülést számos betegség előidézheti, melyek között szerepelhetnek visszafordítható és visszafordíthatatlan okok. Ettől függ, hogy az édesanyjának milyen terápiára van szüksége, illetve javulhat-e az állapota. Az agyi infarktuson kívül egyéb kórkép is állhat a probléma hátterében. Pontos prognózist csak a kezelő neurológus tud adni. A megfelelő szellemi és fizikai aktivitás azonban minden esetben fontos, ebben a család sokat segíthet.

 

ALKOHOLIZMUS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT FELLÉPŐ DEMENCIA

Tisztelt Doktor Úr! Az öcsém nagyon sok alkoholt fogyasztott, epilepsziás rohama is volt, ezért kórházi ápolásra szorult. Jelenleg kissé zavart, keveri a múltat és a jelent. Mivel az édesanyánknak is volt ehhez hasonló, Alzheimer-kórhoz kapcsolódó tünete, ezért felmerült bennem a gyanú, hogy az öcsém is ezzel a betegséggel küzd. Lehetséges?

Kedves Kérdező!

A krónikus alkoholfogyasztás következtében kialakulhat agykéregsorvadás, a mentális funkciók romlása, demencia, mely azonban nem Alzheimer-kór, hanem az alkohol toxikus hatásának következménye.
Az alkoholizmus előidézhet hallucinációkat, zavart állapotot, és az Ön által említett epilepsziás rohamot is. Feltétlenül indokolt lenne az alkoholprobléma kezelése.

 

TÉVEDHET ENNYI ORVOS?

Kedves Doktornő! Úgy érzem, jelentősen lelassultak a tanulási képességeim. Ezt az új munkahelyemen is szóvá tették már. Nehezen értek meg, de könnyen elfelejtek dolgokat. Ez eddig nem volt jellemző rám. A problémámmal orvoshoz fordultam. A leleteim (EEG, CT) negatívak lettek, a Wechsler-féle IQ teszten 120-as eredményt értem el. Látott neuropszichológus, két neurológus, egy pszichiáter és egy pszichológus. Megállapították, hogy nincs mentális problémám, és depresszió ellen felírtak egy enyhe gyógyszer kombinációt. Ennek ellenére meg vagyok róla győződve, hogy a demencia kezdeti tüneteit tapasztalom. Hova fordulhatok még?

Kedves Kérdező!

A memóriaproblémák hátterében állhatnak neurológiai, belgyógyászati és pszichiátriai kórképek is. A mennyiben az organikus okot kizárták, felmerülhet a szorongás és a depresszió lehetősége. (Ugyanez igaz a koncentrációs problémákra is.) Ugyanakkor mindenki esetében érvényes, hogy az érdeklődési körén kívül eső dolgokat – akaratától függetlenül – nehezebben tanulja meg. A monotonitás szintén nehezítheti a koncentrációt.
Úgy gondolom, hogy az elvégzett vizsgálatok megfelelő módon kizárták az agyi folyamatok lehetőségét, de ezt a kezelőorvosa tudja pontosan megítélni, ahogy arról is ő dönthet, hogy szükséges-e további képalkotó vizsgálatokat végezni (pl. MRI). Az állapotát magyarázhatja a fent említett depresszió vagy szorongásos kórkép. Ebben az esetben a terápia folyamán a panaszai javulni fognak.

 

BIZONYTALAN TÜNETEK

Tisztelt Doktor Úr! Az édesanyám az elmúlt hónapban látványosan lefogyott, sokat szédül, és már három alkalommal elesett. Gyengének és fáradtnak érzi magát. Jártunk neurológusnál, aki a tüneteket a vérnyomásával magyarázza. Azóta tudomásomra jutott, hogy a nagymamám Alzheimer-kórban szenvedett. Felmerült bennem a gyanú, hogy édesanyám esetében is erről van szó, és nem csak a vérnyomása a felelős. Lehetséges, hogy örökölte a betegséget?

Kedves Kérdező!

A panaszok hátterében sok betegség állhat. Feltétlenül indokolt egy alapos kivizsgálás. Az Alzheimer-kór gyakran lappangva, lassan jelentkezik. Előfordul, hogy nem tipikus tünetekkel kezdődik. A leírt tünetek önmagukban nem gyanúsak, ha egyéb panasz nem kíséri őket, például feledékenység, a viselkedés megváltozása. Ha mégis nyugtalanítja az édesanyja állapota, javaslom, hogy forduljanak orvoshoz, kérjenek neurológiai és pszichiátriai kivizsgálást.

 

FOGYASZTHAT ALKOHOLT AZ ALZHEIMER-KÓRBAN SZENVEDŐ BETEG?

Kedves Doktornő! Az egyik barátomnál megállapították, hogy Alzheimer-kórban szenved. Gyógyszert még nem szed, és most lesz a születésnapja. Az érdekelne, hogy ihat-e alkoholt a nagy napon?

Kedves Kérdező!

Általában a demenciában szenvedő betegeknek nem javasoljuk az alkoholfogyasztást, mert rontja a figyelmet és az emlékezőképességet. A barátja azonban egy alkalommal, kis mennyiségben ihat a születésnapján.