Várható időjárásunk

Alzheimer-kór vagy „csak” depresszió?

Tisztelt Doktor Úr! A 75 éves édesanyám kezelő orvosa Alzheimer-kórra gyanakodik, de én úgy gondolom, hogy nem azok a tünetei, mint amiket erről a betegségről olvastam. Az édesanyám nem agresszív, tudatánál van, és mindenkit név szerint megismer. Azt azonban valóban nem tudja megmondani, hogy hány éves, éppen milyen nap van, és evett-e már aznap valamit. Nem érdekli semmi. Nagyon sokat alszik, mindig fáradtnak érzi magát, ezért egyáltalán nem akar kikelni az ágyból. Két hónapja elesett, azóta nagyon fél. Nem lehet, hogy ez depresszió, és nem Alzheimer-kór?

Kedves Kérdező!

Az Alzheimer-kór a demencia egyik fajtája, amely kezdetben a rövid távú memóriát érinti, a hosszú távú memória később károsodik. A leírtaknak megfelelően a páciens először nem emlékszik arra, hogy mit csinált aznap (például evett-e), vagy hova tette a dolgait. Ettől függetlenül nem zárható ki a depresszió sem, amely idős korban gyakran valamilyen testi betegség következményeként alakul ki. Az aktivitás csökkenése és az örömképtelenség is utalhat depresszióra, ahogy az eleséstől való félelem szorongásra.

Érdemes lenne az édesanyját elvinni neurológiai vagy pszichiátriai szakrendelésre. Emellett sokat javíthat az állapotán, ha közös programokat szerveznek, növelik a fizikai és a szellemi aktivitását, és odafigyelnek az életminőségére.