Várható időjárásunk

Nem tudja követni a beszélgetést

Kedves Doktornő! Az édesanyám újabban mindent elfelejt. Pár perc elteltével már nem emlékszik arra sem, hogy miről beszélgettünk, de előfordul, hogy már a beszélgetés közben is elakad. A képi információkat egyáltalán nem tudja értelmezni. Nem tudja kezelni a pénzt, ezért nem mer vásárolni. Minden döntését hosszas hezitálás előz meg. Alzheimer-kórra gyanakszom, de nem akar orvoshoz menni, mert retteg ettől a betegségtől. Mit csináljak?

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján lehetséges, hogy helyes a gyanúja, de számos egyéb pszichiátriai probléma is állhat a tünetek hátterében, például szorongás, téveszmék.

Javaslom, hogy az édesanyját először a háziorvosához vigye el valamilyen egyéb okkal, például vérnyomás ellenőrzése stb. Ha sikerül, a vizsgálatok alapján a háziorvos további vizsgálatokat javasolhat, például neurológián vagy pszichiátrián. Lehetséges, hogy a háziorvos véleményét jobban elfogadja majd az édesanyja. Próbálja meggyőzni azzal az érvvel, hogy a vizsgálati eredmények alapján olyan segítséget kaphat, amelytől jobban fogja érezni magát, jobb kedve lesz, könnyebben elláthatja saját magát és a mindennapi teendőit.