Várható időjárásunk

Stressz és Alzheimer-kór

Tisztelt Doktornő! Az anyukám (56 éves) nagyon stresszes életet él, a vak édesapját ápolja. Azt tapasztalom, hogy sok mindent elfelejt. Ugyanazt a kérdést pár perc múlva újra felteszi, mert nem emlékszik rá, hogy már egyszer megkérdezte, illetve a válaszra sem emlékszik. Sokat rendezi a dolgait, de sosem tudja, hogy mit hova tett. A nagymamámnak is ilyen tünetei voltak, ő 58 évesen halt meg, és akkor már nem ismerte meg az anyukámat. Hogyan lehet ezt a betegséget gyógyítani?

Kedves Kérdező!

Valószínű, hogy a családjukon belül halmozódik ez a betegség. Ez azt jelenti, hogy az édesanyjánál nem csak a stressz okozza a tüneteket, hanem valamilyen szervi elváltozás is áll a háttérben. Elképzelhető, hogy a betegség az Alzheimer-kór korai változata. Pontos diagnózist csak neurológiai és pszichiátriai vizsgálatot követően lehet mondani.

Javaslom, hogy menjenek szakorvoshoz, ahol a megfelelő gyógyszerekkel lassíthatják a demenciával járó folyamatokat. A betegséget megállítani vagy visszafordítani azonban nem lehet. Ha az édesanyja demenciában szenved, minél korábban kezdik el a kezelést, annál tovább meg lehet őrizni a szellemi frissességét.

Segíthet az is, ha az édesanyjára háruló stressz mértékét csökkentik, illetve rendszeres napirendet alakítanak ki a számára, ami javíthat a feledékenységén.