Várható időjárásunk

Tévedhet ennyi orvos?

Kedves Doktornő! Úgy érzem, jelentősen lelassultak a tanulási képességeim. Ezt az új munkahelyemen is szóvá tették már. Nehezen értek meg, de könnyen elfelejtek dolgokat. Ez eddig nem volt jellemző rám. A problémámmal orvoshoz fordultam. A leleteim (EEG, CT) negatívak lettek, a Wechsler-féle IQ teszten 120-as eredményt értem el. Látott neuropszichológus, két neurológus, egy pszichiáter és egy pszichológus. Megállapították, hogy nincs mentális problémám, és depresszió ellen felírtak egy enyhe gyógyszer kombinációt. Ennek ellenére meg vagyok róla győződve, hogy a demencia kezdeti tüneteit tapasztalom. Hova fordulhatok még?

Kedves Kérdező!

A memóriaproblémák hátterében állhatnak neurológiai, belgyógyászati és pszichiátriai kórképek is. A mennyiben az organikus okot kizárták, felmerülhet a szorongás és a depresszió lehetősége. (Ugyanez igaz a koncentrációs problémákra is.) Ugyanakkor mindenki esetében érvényes, hogy az érdeklődési körén kívül eső dolgokat – akaratától függetlenül – nehezebben tanulja meg. A monotonitás szintén nehezítheti a koncentrációt.
Úgy gondolom, hogy az elvégzett vizsgálatok megfelelő módon kizárták az agyi folyamatok lehetőségét, de ezt a kezelőorvosa tudja pontosan megítélni, ahogy arról is ő dönthet, hogy szükséges-e további képalkotó vizsgálatokat végezni (pl. MRI). Az állapotát magyarázhatja a fent említett depresszió vagy szorongásos kórkép. Ebben az esetben a terápia folyamán a panaszai javulni fognak.