Várható időjárásunk

Vizsgálati eredmények értékelése

Tisztelt Doktornő! Édesanyám három hónapja agyi infarktuson esett át, amely során sérült a beszédközpontja. A jogosítványa lejárt, ezért neurológiai és pszichológiai vizsgálatokat végeztek nála. A vizsgálatokról a következőket írták: „Kissé felpörgött maniform, neurotikus vonásait objektivizálja. A MAWI teszt eredménye IQ: 90, verbális IQ: 94, cselekvésesben elért IQ: 87. Demencia index 21%, ami jelentős leépülést jelez. A Hewson féle indexei 8 item esetében jeleznek neurózist.” A beszéde szépen fejlődik, de ezek az eredmények aggasztanak. Mit jelentenek ezek az értékek?

Kedves Kérdező!

Az IQ (intelligencia kvóciens vagy hányados) az alacsony tartományban van. Az átlagos IQ 91-109. Ezt fel szokták bontani verbális és cselekvéses részre. A demencia index 15% felett kóros, azaz mentális hanyatlást jelez. A demencia többek között az agyi infarktus következtében is kialakulhat. A Hewson indexek segítségével pszichológiai tesztben el lehet különíteni a különböző kórképeket. Megmutatja, hogy organikus eltérés vagy neurotikus kórkép (szorongás, depresszió) áll-e a panaszok hátterében. A maniform vonás azt jelenti, hogy valaki felpörgött állapotot mutat a vizsgálatkor.

A szellemi leépülést számos betegség előidézheti, melyek között szerepelhetnek visszafordítható és visszafordíthatatlan okok. Ettől függ, hogy az édesanyjának milyen terápiára van szüksége, illetve javulhat-e az állapota. Az agyi infarktuson kívül egyéb kórkép is állhat a probléma hátterében. Pontos prognózist csak a kezelő neurológus tud adni. A megfelelő szellemi és fizikai aktivitás azonban minden esetben fontos, ebben a család sokat segíthet.