Tények és tévhitek

Tévhitek veszik körül egyrészt magát a betegséget, másrészt annak a lefolyását és azt is, hogy ki lehet érintett. Ezek a tévhitek akadályozzák a betegség megértését és az érintettek támogatását, segítését.

 

Tévhit: Amennyiben Alzheimer-kórban szenvedek, ez azt jelenti, hogy az életem véget ért.
Valóság:
A diagnózist követően éveken át teljes és aktív életet élhet. A megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás, az aktív társadalmi élet és a folyamatos szellemi aktivitás segítenek lassítani a folyamat előrehaladását. A gyógyszeres terápia nem mindenkinél egyformán hatékony, de a betegség korai stádiumában a kezelések hatása jobban érvényesül. Ezért fontos a korai diagnózis.

Tévhit: Édesanyám Alzheimer-kórban szenved, tehát rám is ez a sors vár.
Valóság:
Az Alzheimer-kórban szenvedők körében kevesebb mint 5% a familiáris, tehát öröklődő Alzheimer-kórban szenvedők aránya.

Tévhit: Az Alzheimer-kór kizárólag az időskor betegsége.
Valóság:
Az Alzheimer-kór az agy folyamatosan súlyosbodó elváltozásokkal járó betegsége. Sokkal gyakrabban fordul elő a 65 évnél idősebb embereknél, de megjelenhet a 40-es, 50-es korosztályban is.

Tévhit: A demencia az időskor természetes velejárója.
Valóság:
Bár a feledékenység együtt járhat az idősödéssel, a demencia kapcsán tapasztalható tünetek nem tekinthetők a természetes öregedés részének[Z1] .

Tévhit: A betegségnek van gyógymódja.
Valóság:
Az Alzheimer-kór egyelőre nem gyógyítható, ám a betegség korai szakaszában kezdett gyógyszeres kezelés, a környezettől kapott támogatás és a megfelelő gondoskodás enyhíthetik a tüneteket, jelentősen javíthatják az életminőséget.

Tévhit: Az emlékezetkiesés egyértelműen Alzheimer-kórt jelez.
Valóság:
Nem feltétlenül. Az életkor előrehaladtával adódhatnak problémák az emlékezőképességgel. Orvoshoz akkor célszerű fordulni, ha nap mint nap jelentkezik emlékezetkiesés, ez hat a kommunikációra, és társul az ítélőképesség, valamint a kifejezőkészség beszűkülésével.

Tévhit: Az alumínium oki szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.
Valóság:
Erre egyértelmű bizonyíték nincs.

Tévhit: Az Alzheimer-kór megelőzhető.
Valóság:
Nincs olyan eljárás, amellyel bizonyosan elkerülhető a kór. A kockázatok viszont csökkenthetők a test és a szellem frissen tartásával, az egészséges táplálkozással, a stresszkezelő technikákkal és az aktív társas életmóddal.

Tévhit: Az étrendkiegészítőkkel megelőzhető a kór.
Valóság: Számos vizsgálatot folytattak vitaminokkal (E, B, C), folsavval, szeléniummal kapcsolatosan. Hatásukat ez ideig nem sikerült kimutatni.