Alvással, evéssel, mozgással az egészségért

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2018.04.16. 08:38

Megelőzés

Readers Digest

Cikksorozatunkban azokkal az egyszerű, mindennapi szokásokkal foglalkozunk, melyekkel a hétköznapok során is felvehetjük a harcot az Alzheimer-kór ellen és csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát.

Az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatja!

Szundítson stratégaként!

A Weill Cornell Medical College orvosegyetem humán kronobiológiai laborjának kutatói azt vizsgálták, hogy milyen módon reagál a résztvevő 22 férfi és nő a különféle napközbeni alvási rutinokra. Azt találták, hogy bármilyen hosszú is volt a napközbeni lepihenés, mindegyik nappali alvásidő fokozta a kognitív teljesítményt.

Főzzön magának egy jó teát!

A fekete és a zöld tea is gazdag a katekineknek nevezett antioxidánsban, mely abban játszik közre, hogy a test oxidatív károsodása ne hagyjon maradandó nyomokat a szervezetben, köztük az agyban is. A zöld teában ezen felül epigallokatekin-3-gallát (EGCG) is megtalálható, amiről egerek esetében már sikerült kimutatni, hogy csökkenti a béta-amiloid plakkok és tau csomók előfordulását. A tea továbbá a vérnyomás és a koleszterin szintjének alacsonyan tartásához is hozzájárul. Ám a boltok polcain kapható kész teákban ezen anyagokból igen kevés található csak meg.

Rövid, intenzív edzéseket válasszon!

Ahelyett, hogy egyszerre hosszan, 30 percig mozogna, inkább ossza el azt a nap során több 7-10 perces darabra. Ez a fajta mozgás ideális lehet azoknak, akik diabetesben szenvednek, ami az Alzheimer-kór egy rizikófaktora. Különösen hatékony, ha az aktivitást közvetlenül egy-egy étkezés elé időzítjük. Egy vizsgálatban inzulinrezisztens (a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő) résztvevőket arra utasítottak, hogy reggeli, ebéd és vacsora előtt váltakozva végezzenek hat perc erőteljes mozgást (például hegynek felfelé történő gyaloglást vagy izomerősítő gyakorlatokat) és hat perc helyreállító mozgást (lassabb sétát). A többi résztvevő csupán sétált 30 percig vacsora előtt. Azok, akik a hat perces, erőteljes intervallumos edzést végezték, jobb étkezés utáni vércukorszinteket tapasztaltak, mint akik napi egy közepes intenzitású, hosszabb aktivitást végeztek.

Váljon törzsvendéggé!

Így személyesen fogja ismerni a banki ügyintézőt, a pénztárost és a postáskisasszonyt. Amikor lehetséges, menjen is be ezekre a helyekre és személyes intézze el ügyeit ahelyett, hogy automatákat vagy internetes lehetőségeket használna. Amellett, hogy ezáltal egy kis szemtől szembeni interakcióra nyílik módunk, a napi mozgásadagunkat is növeljük vele, ami szintén jót tesz az agynak.

Pattogtassa másképp a kukoricáját!

A mikrohullámú sütőben történő kukoricapattogtatás során az ételbe több potenciálisan veszélyes anyag is kerülhet. Egyrészt a legtöbb mikrós popcorn tasakjának belsején pfluorooktánsav (PFOA) található, melyről azt tartják, hogy növeli a rákos megbetegedések esélyét. Sok „vajas ízzel” kecsegtető változatban részben hidrogénezett szójaolajat vagy transzzsírokat találhatunk. A tanulmányok a transzzsírsavak magas fogyasztását összefüggésbe hozták már az Alzheimer-kórral és a szívbetegségekkel is; a bizonyítékok olyannyira erősek, hogy az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) a transzzsírok betiltását fontolgatja. Néhány márkánál a vaj íze diacetilből, egy a tüdő megbetegedéseivel összefüggésbe hozott kémiai anyagból származik. Ehelyett csinálhat magának saját pattogatott kukoricát: tegye a kukoricaszemeket egy barna papírzacskóba, majd két-három hajtással zárja le a száját. Mikrózza 2-3 percig, amíg a kukoricaszemek pattogása kezd elhalkulni. Kész is a transzzsíroktól és kemikáliáktól mentes popcorn!